DUALITATEA, BIORITMURILE ȘI LEGEA ECHILIBRULUI
05.01.2022
Autor: Slava Gurschi
Această lucrare face parte din ciclul de articole privind noua știință "ECONOMIA VALORILOR DE VIAȚĂ"
Oamenii în permanență sunt preocupați de descoperirea anumitor legi, și ulterior se dovedește că aceste legi deja există mii de ani în științele și învățăturile din antichitate.
Pentru a înțelege procesele din viața omului trebuie să privim la NATURĂ, deoarece în natură funcționează aceleași legi ca și în viața omului (și invers).
Noaptea se succede cu ziua, după flux vine afluxul, după perioada caldă a anului vine perioada rece, Luna crește și descrește, cer senin – cer înnorat, după ani de roadă bogată vor fi ani de secetă. Practic fiecare fenomen are un pol opus, trăim într-o lume duală și ciclică.
În viața omului urmărim chestii similare. După perioada de tristețe vine perioada de bucurie (după plâns vine râsul se spune în popor), după o perioadă activă vine o perioadă pasivă, efortul (munca) se încununează cu un rezultat (fructele), starea de somn și starea de veghe, noaptea ne ”încărcăm bateriile” - ziua consumăm energia, bioritmurile sinusoidale ale omului (creșterea și descreșterea energiei vitale, potențialul chakrelor, mentalul, emoționalul, fizicul, le puteți calcula fiecare pe http://in-contri.com/chakras-graph/). Fiecare domeniu social pe parcursul vieții (noroc, sănătate, putere, bunăstare) la fel au fiecare ritmurile sale.
Omul are perioade de viață mai grele și mai ușoare, mai fericite și mai puțin fericite (ritmurile vieții). Se schimbă sarcinile de viață, începe să acționeze un nou punct din programul de viață, totodată se schimbă ”MOZAICUL” VALORILOR PERSONALE.
Aceste schimbări vor avea loc inevitabil. Însă noi putem să scădem din intensitatea acestor schimbări, ca ele să decurgă mai blând și mai moale, nu atât de dureros.
Să divizăm perioadele de viață în BENEFICE și NEFASTE. Ca intensitatea perioadelor nefaste să fie mai scăzută, trebuie de scăzut și intensitatea perioadelor benefice. Dacă ni se oferă anumite posibilități sau resurese trebuie să le utilizăm cu MĂSURĂ, să luăm ECHILIBRAT ȘI CUMPĂNIT. De ex. ai avut 3 ani la rând o roadă bogată și toți banii primiți din vânzarea roadei i-ai cheltuit pe plăceri. După asta vei avea 3 ani de secetă, însă din cauza că ai cheltuit totul și nu ți-a rămas nimic, nu vei avea cu ce trăi sau vei trăi din greu în următorii 3 ani. Aici mulți cititori își aduc aminte din copilărie de celebra fabulă a lui A. Donici unde este descrisă o situație asemănătoare:
”Greierul și furnica”
Greierul în desfătare,
Trecând vara cu cântare,
Deodată se trezeşte
Că afară viscoleşte,
Iar el de mâncat nu are.
La vecina sa furnică
Alergând, cu lacrimi pică
Şi se roagă să-l ajute,
Cu hrană să-l împrumute,
Ca de foame să nu moară,
Numai pân’ la primăvară.
Furnica l-au ascultat,
Dar aşa l-a întrebat:
– Vara, când eu adunam,
Tu ce făceai?
– Eu cântam
În petrecere cu toţi.
– Ai cântat? Îmi pare bine.
Acum joacă, dacă poţi,
Iar la vară fă ca mine.
Sau, putem PREVENI perioadele neplăcute. Dacă avem o perioadă activă, bioritmurile sunt ridicate, trebuie iarăși să acționăm echilibrat și cu măsură, pentru a păstra resurse pentru perioada cu bioritmurile scăzute, ca ea să decurgă mai blând și mai puțin neplăcut.
MĂSURĂ ÎN TOATE ȘI PUȚINĂ ECONOMIE. Mecanismul este foarte simplu. În perioadele cu energie vitală scăzută, trebuie să avem extra-energie disponibilă sau energie personală liberă pe care o acumulăm în perioada cu energie vitală ridicată.
Și această regulă poate fi aplicată în toate domeniile vieții. De exemplu în relațiile conjugale. Am un prieten rus, care se vede cu soția și copiii periodic. Are două apartamente, în două orașe diferite, Ulianovsk și Samara. În Ulianovsk el are firmă unde își desfășoară afacerile. Săptămânal, după patru zile de lucru revine la soție și copii și trei zile le petrece în sânul familiei. Soția și copiii de fiecare dată se bucură de prezența tatălui său. Astfel în familie se menține echilibrul, nu apare plictiseala, conflicte, certuri, neînțelegeri, pretenții etc. Evident, că acest model neordinar de viață familială nu este pentru toți.
Lucrați cu măsură, până la primele semne de oboseală, nu până la durere. Mâncați cu măsură, să aveți o stare de foame ușoară. Odihniți-vă și dormiți cu măsură.
Viața poate fi privită ca un teatru de război. Sunt bătălii care le pierzi și bătălii în care ieși învingător. Eu joc șah, și realizez că dacă pierd o partidă-două, păi șansele de câștig pentru următoarele partide cresc considerabil, și vice-versa.
Înțelepciunea populară zice: ”Unde-i atenția, acolo curge energia”, ”Bucuria mare-i cea mai scurtă”, ”Bucuria și scârba sunt două surori care una după alta aleargă”, ”Bucuria-e-nșelătoare ca roua de trecătoare”.
Omului nu-i place să piardă, el vrea întotdeauna să câștige. Omului nu-i plac neplăcerile în viață, el vrea ca viața să fie plină doar cu plăceri (în natură nu poate fi numai vreme cu soare). Însă una fără de alta nu există. Și ca să simți momentele bune în viață trebuie să le simți și pe cele rele.
Dacă viața ar consta doar din plăceri, omul s-ar plictisi și s-ar sinucide la urmă. Pentru deplinătatea vieții, omul are nevoie și de senzații dulci și de senzații amare. Altfel omul ar degrada, nu ar avea scopuri spre care să tindă, nu s-ar dezvolta, nu ar înfrunta barierele și greutățile de viață. Viața lui lipsită de dinamică s-ar asemăna cu viața unei plante pe care o udă la timp și care nu are nevoie de nimic. EA DOAR EXISTĂ, NU TRĂIEȘTE!
Omul primește satisfacție din plăcerile vieții numai dacă a CÂȘTIGAT aceste plăceri prin MUNCĂ și EFORT, a trecut prin greutăți și a înfruntat aceste greutăți. Pentru fericire trebuie să lupți! Însă poți să lupți RAȚIONAL, INTELIGENT, CU CAP, cu un RANDAMENT RIDICAT al acțiunilor sau să lupți nechibzuit, depunând mai mult efort și consumând mai multe resurse.
VIAȚA FĂRĂ CHINURI, GREUTĂȚI ȘI DURERE ESTE UN MIT! Nu există așa ceva în planul nostru pământesc.
Ar fi bine să facem o listă de acțiuni, ocupații din viață, o inventarizare, pe ce cheltuim energia în timpul zilei. Excludem pe cele nocive, inutile, parazitare și le înlocuim cu pozitive.
Redistribuim energia și ridicăm randamentul, nivelul energetic. Facem un fel de AUDIT mental, emoțional, cauzal. Vedem ce RANDAMENT dau acțiunile, ocupațiile cotidiene, le evaluăm. Facem concluzie – mai mult consumăm sau primim? Sunt mai mult distructive decât constructive? (de ex. fumatul, rețelele de socializare, TV etc.).
Omul nu știe pe ce să cheltuie timpul (energia), cu ce să se ocupe când are timp liber. Trebuie de găsit ocupații folositoare și pozitive.
Sursele de energie și ocupații pozitive:
1. SOMNUL. Principala sursă de energie. De studiat arta somnului!;
2. ALIMENTAȚIA echilibrată și corectă;
3. NATURA. Plimbări în spațiul verde, parcuri, păduri, câmp etc. Copacul – sursă de energie. Ia energia negativă. Lucrul cu copacii. Contactul cu pământul, culcatul, statul și umblatul desculț, contactul cu animalele, plantele. Interacțiunea cu stihiile naturii. Expunerea sporită la razele solare în vremea rece a anului;
4. Monitorizarea emoțiilor, gândurilor și cuvintelor pe care le avem. Excludem emoțiile, gândurile și cuvintele cu conținut negativ. Utilizăm cuvinte pozitive. Vorbim doar atunci când o cere situația. Nu vorbim aiurea, de dragul vorbei și pentru a ”ucide timpul” (excludem «diareea verbală»);
5. Practica MEDITAȚIEI. Rugăciunile;
6. Sport, yoga, Qi-gong, kung-fu, Ushu, gimnastică, MIȘCĂRI FIZICE, rebeufing;
7. GÂNDIRE CONSTRUCTIVĂ și corectă;
8. Măsuri de igienă și CURĂȚARE CORPORALĂ cu regularitate – baie, duș, saună;
9. Lucrul cu STIHIILE. Lucrul cu lumânarea, cu focul (rugul). Curățarea și energizarea cu ajutorul focului;
10. Priviți mai puțin TV. Nu vă consumați atenția și timpul (energia) pe informație inutilă (politică, accidente, scandaluri, știri negative);
11. PRACTICA MULȚUMIRII și RECUNOȘTINȚEI. Mulțumim pentru ceea ce avem;
12. Relații sănătoase și normale cu reprezentanții sexului opus, relații de DRAGOSTE. Mecanismul armonios de schimb energetic între bărbat și femeie;
13. MUZICĂ care să vă inspire, să vă ridice dispoziția, tonusul emoțional;
14. DETOXIFIEREA organismului, consumul de apă alcalină. Deparazitarea organismului de paraziți fizici (90% din populație sunt infectați cu paraziți intestinali, și în alte părți și organe);
15. Lucrul cu chakrele, meridianul central (meditație-concentrare pe fiecare chakră, practica ”zâmbetul lăuntric”, culoarea, sunetul, mantre, mudre, PRACTICI ENERGETICE). Acupunctura, aromaterapia, reflexoterapia;
16. Săvârșirea de fapte bune pentru societate, BINEFACERE, grijă de natură, animale și ecologie. În relațiile personale trebuie să fie respectată legea să faci ceva pentru cineva dacă ți-o cere;
17. CREAȚI, desenați, compuneți muzică, scrieți versuri, pictați tablouri;
18. Citiți LITERATURĂ SPIRITUALĂ de autodezvoltare personală (în loc de TV și rețele de socializare). Citirea – ca o metodă de meditație și de conștientizare a unor adevăruri de viață;
19. Dezvoltați-vă intelectual, frecventați cursuri, seminare, tabere, învățați o limbă străină, o știință nouă etc.;
20. Practicați COSMOENERGETICA.
Cu respect,
conducătorul Școlii de cosmoenergetică ”Vladimir Petrov”,
Slava Gurschi
Offline Website Builder